Kasteel Huis Bergh
Opdrachtgever
Stichting Huis Bergh
Locatie
's-Heerenberg

Een van de oudste kastelen van Nederland
Het kasteel Huis Bergh ligt tegen het centrum van ‘s-Heerenberg, in de gemeente Montferland, dicht tegen de Duitse grens. Naast het kasteel (voorburcht en hoofdburcht) is Stichting Huis Bergh eigenaar van 22 Rijksmonumenten, waaronder een archeologisch monument (motte) en een tuin- en parkaanleg. Daarnaast bezit Huis Bergh 3 gemeentelijke monumenten en een aantal woningen zonder status. twee molens zijn onderdeel van het bezit: de Zeddammer Torenmolen en de ’s-Heerbergse molen.
Sinds tientallen jaren is GAJ|VBW Architecten betrokken bij de diverse restauraties en het lopende onderhoud (BROM/BRIM/SIM) van dit indrukwekkende kasteelcomplex met alle bijbehorende eigendommen.
Historie
Huis Bergh is een van de oudste kastelen van Nederland. Leden van het geslacht Bergh worden al rond het jaar 1000 genoemd, maar de eerste vermeldingen van het kasteel dateren van ruim een eeuw later. Het kasteel kent een bewogen bouwgeschiedenis. Sinds de 12e eeuw is het kasteel al vele malen van uiterlijk veranderd en hebben er talloze addities plaatsgevonden. Ook is het al twee keer afgebrand geweest en opnieuw opgebouwd, waarvan de laatste keer nog vrij recent: in 1939.
Resultaat:
In de periode van 2000 -2010 is een omvangrijk restauratieprogramma uitgevoerd aan het kasteel. Allereerst zijn keermuren en grachtgevels, waarvan het metselwerk in slechte staat verkeerde, hersteld. De goten zijn voorzien van nieuwe koperbekledingen en afvoeren. Vervolgens zijn de natuurstenen- en houten kozijnen alsmede de lei- en koperbedekking op verschillende dakvlakken gerestaureerd. Daarnaast zijn de glas-in-loodpanelen in de vensters en kozijnen hersteld. De ingangspartij van het kasteel, opgetrokken in zandsteen met fraai beeldhouwwerk, was zodanig aangetast dat herstel niet meer mogelijk bleek. Het geheel is vervangen in Bentheimer zandsteen waarbij het beeldhouwwerk is uitgevoerd door beeldhouwer Ton Mooy. Momenteel worden plannen voor opnieuw opstellen van de originele ingangspartij uitgewerkt. Ook in het interieur van het kasteel zijn aanpassingen uitgevoerd om het gebruik als museum en concertruimte te optimaliseren.
Van de voorburcht is het exterieur van de gebouwen gerestaureerd. Het leiwerk op de voorpoort en de torens is vervangen en het gevelmetselwerk van kloostermoppen is ingeboet en gevoegd. De houten toegangsbrug en de ophaalbrug hebben een grondige herstelbeurt ondergaan.
Het Muntgebouw, grenzend aan het kasteelcomplex, is herbestemd tot archief. Het Rentmeesterhuis is op de verdieping verbouwd tot kantoor van de stichting en op de begane grond tot restaurant en theeschenkerij.
“De Boetselaersborg” een in 1550 net buiten de poort gebouwd kasteeltje, voor de twee bastaardzonen van Willem III van den Bergh, is in de afgelopen jaren gerestaureerd. Van 2014-2016 zijn de kasteeltuinen in de Plantage gerestaureerd en heringedeeld naar een ontwerp van landschapsarchitect Peter Verhoeff.
Het kasteel Huis Bergh wordt breed geëxploiteerd. Naast een fraaie museumcollectie is er een grand café, kan er worden overnacht in een van de twee torens en organiseert Kasteel Huis Bergh ook regelmatig evenementen en voorstellingen. Kijk voor meer informatie op de website: http://huisbergh.nl