Kasteel Cannenburch
Opdrachtgever
Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK)
Locatie
Vaassen

Herbestemming westelijk bouwhuis tot Erfgoed centrum Kasteel Cannenburch
Door de Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen is enkele jaren geleden een totaalplan opgesteld voor herstel van het complex Cannenburch met de naam “Cannenburch Compleet”. Het doel van dit totaalplan is nieuw leven te geven aan de parkaanleg, de beken, vijvers en grachten als ook aan het kasteel en bijgebouwen. GAJ | VBW Architecten is hierbij de vaste architect.
In 2009 is GAJ | VBW Architecten gestart met de restauratie van de kasteeltoren en de exterieurrestauratie van zowel het westelijke als het oostelijk bouwhuis. Daarnaast stond de herbestemming van het westelijk Bouwhuis tot Erfgoedcentrum op het programma.
Historie
Het westelijk en oostelijk bouwhuis zijn rond 1750 aan weerszijden van het voorplein van kasteel Cannenburch toegevoegd door de toenmalige eigenaren Johan van Isendoorn à Blois en zijn vrouw gravin van Renesse van Elderen. Oorspronkelijk was het westelijk bouwdeel in gebruik als veestal met onderkomen voor de knecht. Sinds het kasteel in 1951 door de Nederlandse Staat is overgedragen aan Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen heeft het bouwhuis verschillende functies gehad. Als laatste waren er twee woningen en een depot van de stichting ondergebracht.
Resultaat:
Met de herbestemming tot erfgoedcentrum ontstond er de noodzaak tot het realiseren van extra vloeroppervlak, betere logistiek met efficiënte looplijnen en voorzieningen als uitgiftekeuken, vergader- en conferentieruimte met bijbehorende sanitaire- en technische voorzieningen. Het hele bouwhuis is nu voorzien van een verwarmingssysteem met aardwarmte.
Door op een strategische plaats zowel een lift, een nieuwe hoofdtrap en een loopbrug te realiseren werd het mogelijk op de bestaande houten spantconstructie een extra expositievloer te maken. Staal, glas en houten vloerdelen voegen zich als hedendaagse elementen naadloos in de historische context. Samen met de gerestaureerde hilde, de opkamer, de spekkast en oorspronkelijke woonvertrekken van de knecht vormt deze expositieruimte een intrigerende en uitdagende routing door het monumentale pand. Speciale aandacht in het erfgoedcentrum is er voor water en het unieke stelsel van sprengbeken.