Boerderij Voorsterklei te Voorst
Boerderij Voorsterklei 17 in Voorst.
Deze in een fraai rivierenlandschap gelegen boerderij werd in de jaren negentig ontrokken aan zijn agrarische functie. Het gebouw werd, met een groot stuk weideland er omheen, verkocht en tot woonhuis bestemd. In 2002 was VBW Architecten verantwoordelijk voor een ingrijpende restauratie die vooral tot doel had de oude indeling van het gebouw weer terug te brengen met zorgvuldig behoud van alle oorspronkelijke details. Door de sobere aanpak van de daaropvolgende werkzaamheden is de historie, die hier teruggaat tot in de 17e eeuw, goed van het muurwerk en het interieur af te lezen. Er werd gekozen om het woongedeelte weer voor bewoning geschikt te maken en de oorspronkelijke bedrijfsruimte intact te laten. Wel werden op de vroegere hooizolder de slaapkamers met sanitaire ruimte gerealiseerd.
De “Heetcole”, zoals de oude naam van deze Gelderse T-boerderij luidt, is het eerste voorbeeld van een integrale cultuurhistorische aanpak in de gemeente Voorst. Het gaat in zo’n geval verder dan alleen de restauratie van het gebouw. Zo is er naast bouwhistorisch onderzoek in het pand zelf ook onderzoek gedaan naar een verantwoord herstel van de tuin- en erfinrichting. Resultaten van beide onderzoeken zijn zichtbaar aanwezig op deze historische plek.
In het kader van het project dijkverlegging Voorsterklei waarbij deels de huidige waterkerende dijk wordt verlaagd en deels meer landinwaarts komt te liggen, treedt er een daling van de waterstand in de IJssel in het gebied rond Zutphen op van maximaal 29cm. De boerderij “Heetcole” komt door deze ontwikkelingen buitendijks te liggen en kan in de toekomst, ondanks de ligging op een terp, te maken krijgen met overstroming van het nieuwe buitendijkse gebied. Dit is voor het Waterschap Veluwe aanleiding geweest de boerderij aan te kopen en VBW Architecten in september 2011 de opdracht te verstrekken de boerderij en de erfinrichting geschikt te maken tot tijdelijk projectbureau van het Waterschap Veluwe. Het woongedeelte, waar enkele kantoorwerkplekken worden gerealiseerd, blijft in hoofdlijnen ongewijzigd. De nodige technische voorzieningen worden op discrete wijze aangebracht. De deel wordt geschikt gemaakt als informatie- en vergaderruimte. Een entreeportaal achter de baanderdeuren, extra daglichtinval t.p.v. de mestluiken en een sanitaire voorziening worden zodanig gerealiseerd dat na verloop van tijd de deel weer in oorspronkelijke toestand kan worden teruggebracht.
Start uitvoering december 2011
Architect nodig uit de regio Arnhem?
Een innovatief ontwerp creëren? Bij ons architectenbureau zijn we zeer geïnteresseerd in uw project. Aarzel niet om ons een bericht te sturen, zodat we een afspraak kunnen maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ir. J.J.G. (Jeroen) Soer
Architect directeur